2013. szeptember 25., szerda

Amit szeretek

Nemrég megkérdezték tőlem, mit szeretek annyira a cserkészetben. Nem kellett sokáig gondolkodnom a válaszon.
Azt, hogy nem folyton a hibáiért csesztetik az embert, hanem azt adhatja bele a közösség életébe, amiben jó.

(Félreértés ne essék, ezzel nem azt mondom, hogy nincs a cserkészetnek nevelő célja, komoly önismeretet is ad, továbbá állandó késztetést és lehetőséget a jobbá válásra; értsétek jól.)

Persze rengeteget számít egy olyan vezető is, akiért az ember a csillagokat is lehozná az égről... (vagy csak simán egy tányér bogyós levest...)

2013. szeptember 24., kedd

Milyen madár is volt?

Na jó, az új gyerekeink valójában tök cukik egyébként, de annyira kicsikék, hogy totál lefáradnak. Pedig nagyon jó dolgokat lehetne velük csinálni, mert mindenre nyitottak. Pl. a mesékre. Lehet, hogy egyszerűen azt élvezik, hogy az AnnaPetiGergő után (aminek eszemben sincs vitatni az érdemét) most egészen más jellegű és típusú sztorikat is hallanak. Rákaptak arra, hogy fejből meséljek. (Jaj szegény fejemnek.) "Azt a rigósat" - kérte tegnap az egyik gyerkőc, és végigmondtam az összes madaras mesét, verset a Csókai csókától a Cinege cipőjéig, mire nagy nehezen kiderült, hogy veréb volt az a rigó. Persze nem bántam. A mesét sosem bánom.
Szóval azt hiszem, lesz még olyan, hogy körülöttem mindenki tanul: pszichológiát, anatómiát, összhangzattant, történelmet - én meg mesét.

2013. szeptember 16., hétfő

Az előbb...

tüsszentettem egyet, és abban a pillanatban beindult a gépemen a vírusirtó.
Azért ez valahol nagyon para (:

2013. szeptember 14., szombat

"Búcsú nélkül elszökött a nyár..."

Az egyik pillanatban még Tapolcáról jöttem hazafelé a neten real-time-ban követhető vonattal, a következőben pedig már szülőin ültem és azt próbáltam összeszámolni, mennyi gyerek jár a csoportunkba... mert ez sem olyan egyszerű feladat. Idén semmi sem az. De majd kialakul.
A gyerekek aranyosak, tüneményesek, kedvesek és sokkal-sokkal talpraesettebbek annál, mint amire számítottam. Minden tiszteletem a szülőké, komolyan. Nyilván mindegyik kicsinek megvannak a maga hiányosságai és szokniuk kell még a közösségi élet sajátosságait, de összességében felkészülten érkeztek az óvodába és ezért most nagyon hálás vagyok.
Ettől még persze az első két hét nem volt könnyű, sőt. Fáradtabb vagyok, mint nnt-ben.

2013. szeptember 5., csütörtök

Gyorsan tanulnak...

Ma délelőtt, amikor már nem sok híja volt, hogy bealudjak két homoktorta sütése között, odajött hozzám az egyik gyerek és megkérdezte, hogy főzzön-e nekem egy kávét.
Négy napja jár oviba és már tudja, mivel vágódjon be (:

2013. szeptember 2., hétfő

Egy apa levele a világnak

"Kedves Világ!

A fiam ma kezd iskolába járni. Ez furcsa és új lesz neki egy ideig. Arra szeretnélek megkérni, hogy bánj vele gyengéden. Tudod, mostanáig ő dirigált. Ő volt a hátsó udvar vezére, én pedig mindig ott voltam a közelben, hogy meggyógyítsam a sebeit és lecsillapítsam az indulatait.
...
De most - más lesz a helyzet.
Ma reggel lebaktat a ház előtti lépcsőkön, meglendíti a kezét és belekezd nagy kalandjába, amelyben valószínűleg háború, tragédia és gyász is elő fog fordulni.
Ahhoz, hogy megtalálja a helyét a világban, élni akarásra, hitre, szeretetre és bátorságra van szüksége.
Ezért, Világ, azt szeretném, ha megfognád a kezét és megtanítanád azokra a dolgokra, amelyeket majd tudnia kell.
Tanítsd - de gyengéden, ha ezt meg tudod tenni. Tanítsd meg neki, hogy minden zsiványra jut egy hős; hogy minden csaló politikusra jut egy istenáldotta vezető; hogy minden ellenségre jut egy barát.
Tanítsd meg őt a könyvek csodálatára.
Adj neki nyugodalmas időt, hogy eltöprengjen a madarak, a napfényben röpködő méhek és a zöldellő dombok virágjainak titkán.
Tanítsd meg arra, hogy sokkal jobb tisztességben veszíteni, mint csalni.
Tanítsd meg arra, hogy bízzék az eszméiben, még akkor is, ha mindenki azt mondja neki, hogy tévesek.

Tanítsd meg, hogy csukja be a fülét a csőcselék előtt ... de álljon helyt, és harcoljon, ha azt gondolja, hogy neki van igaza.
Tanítsd gyengéden őt, Világ, de ne dédelgesd, mert csak tűzzel lehet minőségi acélt készíteni.

Nagy kívánság ez, Világ, de nézz utána, hogy mit tudsz tenni.
Olyan helyes kis fickó!"