2012. február 25., szombat

Mesék minden stílusban és mennyiségben

Nem gondoltam volna, hogy a mesehiány ilyen elképesztő erejű lehet... mert a már múlófélben lévő arcüreg-, torok- és fülkürtgyulladásomon kívül ez is van nekem. Krónikus mesehiányom. (Nem, nem ragályos - lásd lentebb.)

Odáig fajult a helyzet, hogy mostanra kábé bármit megnézek, meghallgatok és elolvasok, ami mese. A Grimm után - ami a paráztatós stílusával elsőre berántott - pár napja Once upon a time-ot nézek, és egyre jobban utálom Hófehérke gonosz mostoháját. Hiszen szegényke olyan lett a sorozatban, mint amilyen az eredeti mesében is volt: a velejéig rosszindulatú, fokozhatatlanul kegyetlen és nincs benne semmi szeretnivaló sem a mesevilágban, sem a miénkben.

De persze a klasszikusok mellett remekül megférnek nálam olyan agymenések, mint például a "The Malaces and the Wolf", és egy stílusváltással Enya dala, a Fairytale.

A mai kedvencem pedig a Kifli és levendula blogról Jancsi és Juliska története, amihez nem mellesleg egy szuper házilag is elkészíthető cipősdoboz-bábszínház tartozik, érdemes csekkolni - és otthon is megcsinálni. A mese pedig így hangzott:

"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy igazán kedves apuka, akinek volt két kisgyereke, Jancsi és Juliska, és volt nekik egy gonosz mostohaanyjuk is. Ez a gonosz anya elüldözte a gyerekeket az erdőbe, szegénykéket. Mentek, mendegéltek, közben ragályosan féltek. Igen, ragályosan, Mama, mit nem értesz ezen? Hogy mit jelent? Hát azt, hogy előbb az egyik félt, aztán már a másik is. Na folytatom, jóóó? Egyszer csak találtak egy mézeskalács házat, erről kiderült, hogy egy banyaboszorkányé, de mire kiderült, a gyerekek már bent voltak, és hát akkor már késő volt az izgulás. A banyaboszorkány bedobta a gyerekeket a forró medencébe, de Juliska toppantott, és azt kiáltotta: Agyon koldulsz, te banya! És kiugrottak, hazáig szaladtak, otthon meg kiderült, hogy a gonosz mostohaanya eltűnt valahova, talán meghalt, de ez nem biztos, mindegy, otthon már nem volt. És akkor mindenki nagyon örült, leginkább a kedves apukájuk, vége!"

0 Megjegyzés:

Megjegyzés küldése