2010. október 8., péntek

Madzag és a világ

Varga Katalin mesekönyvében két kölyökpuli, Madzag és Pamacs ismerkedik az őket körülvevő világgal, a tanya, a nádas és a kiserdő állataival, az időjárás jelenségeivel és a pulikutyák feladataival. Barátaikkal, Samuval a vadkacsafiókával, Mircivel és Mörcivel, a két tigriscsíkos kismacskával, és Csőri csirkével számtalan kalandba keverednek.

A két kiskutya a kisgyermekek természetes érdeklődésével fordul az újdonságok felé, s a könyvben részletesen le van írva, milyen ismereteket, tapasztalatokat szereznek. Radvány Zsuzsa rajzai teszik még élvezetesebbé a történeteket.


"Madzag és Pamacs hátul, a baromfiudvaron kívül, a fűben hasalt egy hatalmas bokor árnyékában. Egyszerre csak a szomszéd ház kertjének hátsó kapuján kisétált egy libacsapat.
Madzag és Pamacs sosem látott libákat. Így hát kacsának vélte őket. Csodálkoztak is nagyon. Mert ezek a kacsák, nem a Samu kacsáéktól megszokott összevisszaságban, hanem egyetlen sorban meneteltek. Elöl ment egy felnőtt. Utána a tíz kicsi. A sort egy másik felnőtt zárta le.
- Milyen furcsa kacsák - vakkantott Pamacs.
- Talán nem is kacsák - vélte Madzag. - A mi kacsáinknál sokkal nagyobbak.
- Szomszédkacsák. A szomszédban a kutya is nagyobb kutyamamánál.
- Mert nem puli.
- De attól még kutya - felelte Pamacs."

A kedvenc szereplőm Móric, a sün. Nagyon nagy figura :)
"Mörci bevezette az istállóba Móricot. Ott újabb meglepetés érte. Móric nem ült le lesben az egérlyukhoz, hanem buzgón kaparni kezdte.
- Mit művelsz, Móric?
- Érzem, hogy benn van az egér, kikaparom.
- Háziegeret nem így fogunk. Ülj ide mellém. Megvárjuk, amíg magától előbújik.
Móricnak semmi kedve sem volt az ilyen egérfogáshoz. Mormogott, sziszegett. Végül, egy zsák mellé húzódva, elaludt.
- Legalább csendben leszel! - sóhajtotta Mörci, és ült, ült az egérlyuk mellett. Csendesen, nyugodtan várt.
Ahogyan az első egér kibújt a lukon, Mörcit újabb meglepetés érte. Móric egy szempillantás alatt felébredt, és minden ugrás, vetődés nélkül, utánozhatatlan gyorsasággal az egér mellett termett. Máris nyakon csípte.
- Tudsz! Tudsz! - ismerte el Mörci. - Nem ugrasz ugyan, mint mi, kismacskák, de ez is eredményes zsákmányolás.
Móric az egeret egyenesen a kuckójába vitte.
- Be sem mutatod a gazdaasszonynak?
- Minek?
- Mert ő gazda. Övé itt minden. Az egerek is.
- Azt akarod, hogy felezzem meg vele a zsákmányomat?
- Á! Sosem fogadja el a fele zsákmányt. De megdicsér. Mert ebből látja, milyen ügyes és hasznos vagy.
- A zsákmányomhoz senkinek sincs semmi köze. Ez az erdő igazsága. Tágulj te is innen!
Mörci duzzogva otthagyta. - Ahelyett, hogy megköszönte volna, hogy elvittem egy biztos egérlyukhoz, elzavart - újságolta a két kiskutyának.
- Ez az erdő igazsága - gúnyolódott Madzag, mert roppant zokon vette Mörci és Móric nagy barátkozását."

"Azután a nagyházban leoltották az összes lámpát. Kutyamama elfoglalta szokott éjjeli őrhelyét. Csak az istállóból szűrődött ki fény az udvarra. Olykor Riska tehén panaszos bőgése is kihallatszott.
- Rengeteg szurit kap - állapította meg Madzag.
- Az is lehet, hogy folytonosan elszalad az injekcióstű elől, mint te tetted - vélte Pamacs.
- Hogyisne! Riska tehén oda van kötve a jászolhoz. Neki tilos a futkározás.
- Vagy folytonosan rugdosódik - folytatta Pamacs a találgatást. - Nem szeretnék doktor bácsi lenni. Egy ilyen nagy állatot nehéz lehet neki az ölébe venni.
- Én meg nem szeretnék Riska tehén lenni - motyogta Madzag, pedig eddig mindig irigyelte a nagyságáért. Persze, ha egy tehén ennyi szurit kap, mégiscsak jobb kiskutyának lenni. Azt csak egyszer szúrják meg azzal az injekcióstűvel, és kész. Utána még a fülét is megvakarják, és megdicsérik, akár elszaladt korábban a művelet elől, akár nem. Azt viszont elképzelni sem tudta, hogy az állatorvos miként veszi ölébe Riska tehenet. Nem is hitte, hogy megteszi. Biztosan kitalált számára egy másfajta szuri lehetőséget.
Ezen tűnődve, elaludt."

2 Megjegyzés:

Bubb írta...

Ovoneni, en csak azt szeretnem kerdezni, hogy merrefele dolgozik, mert elgondolkodnek egy koltozesen, ugyanis van egy oviskoru nagyon rendes gyermekem ( meg egy masik nem ovis koru is, kevesbe rendes ) es pont ilyen ovoneni utan sohajtozunk...
Nagyon szep hetveget kivanok neked!

óvónéni írta...

Köszönöm :) Én is hasonló szép hétvégét kívánok az egész családnak!
(Sajnos fullon van a létszámunk. Sőt, másfélszer annyian vagyunk, mint ahány gyereket fel lehetne venni a termünkbe :( )

Megjegyzés küldése