2010. szeptember 30., csütörtök

A Kétszínű vadcsiga


A Barkácsolnivalók fajtájába, azon belül a Csipeszállatok családjába, azon belül az 5-6 évesek osztályának ajánlott állatok közé tartozó Kétszínű vadcsiga (Duocolor acercochlea) kétszínűsége már a barkácsolás korai szakaszában jól megfigyelhető. Ártalmatlan Csigabigának (Gastropoda) álcázza magát, miközben a gyerekek megformázzák házát az azonos hosszúságú (kb 15-17 cm), de különböző színű zseníliadrótokból, melyek kellemes tapintása valóban megtévesztő.

Rögtön ezután következik azonban a ragasztási életszakasz, amelyben a gyerekek csak nagykorú felügyeletével és irányításával közelíthetik meg a Kétszínű vadcsigát. A ragasztópisztolyból származó forró anyag ugyanis égési sérüléseket okozhat (bőrpír, hólyagok). Kísérleti eredmények bizonyítják, hogy megfelelő körültekintéssel a gyerekek is segíthetik a Kétszínű vadcsigát a száradási életszakaszba lépni.

A száradási életszakaszban biztosítsunk a Kétszínű vadcsigának nyugodt, szélsőséges időjárási viszonyoktól (pl. huzat) mentes környezetet. Ezen életszakasz végére az égési sérülés veszélye teljesen elmúlik, másodlagos védekezési mechanizmusként megmaradnak viszont a Kétszínű vadcsiga hegyes szarvacskái, melyek leginkább félbetört fogpiszkálóhoz hasonlatosak.

A közel azonos életkorú Kétszínű vadcsigáknál gyakran megfigyelhető, hogy csordába tömörülnek, mielőtt saját életteret választanak maguknak.


A Kétszínű vadcsigák igen hűségesek, jellemzően a fejlődésüket aktívan segítő gyermek szobáját választják élőhelyül.

6 Megjegyzés:

otthonoktatás írta...

A csigaszelidítés legismertebb módja, ha a "hegyes szarvacskái"-t, - ami köztudottan a csiga szeme - szemgolyóval (gyöngyusz üvegusz) látjuk el.
G.

krisz írta...

Jól sikerültek a csigáitok!De ha nem haragszol meg azért a leirás sokkal jobban tetszik!Igazi gyönyszem!Vagy gyöngyusz üvegusz hogy az előttem szóló megfogalmazásával éljek...

Sziranszki írta...

Ez most nagyon jól esett! Köszi! :)

H. Mária írta...

Nagyon jó ötlet. Ezt mind a két kicsi tudja csinálni, talán még Ádámot is rávehetem erre. :)

óvónéni írta...

Gabriella: ez egy nagyon jó ötlet, köszi!

Krisz: dehogy haragszom, örülök hogy tetszett. Ez csak egy apró párperces barkácsmunka, nem kiállítási tárgyat készítettünk...
Azt próbálom megmutatni a gyerekeknek, hogy kis idő alatt, egyszerű alapanyagokból is készíthetnek maguknak csudajó játékokat.

Sziranszki: szívesen :)

Mária: sok sikert hozzá, nálunk nagyon bejött a gyerkőcöknek.

krisz írta...

Lehet félreértettél.Semmi baj a csigákkal!De ahogyan leirtad azon jól elszórakoztam...

Megjegyzés küldése