2010. szeptember 22., szerda

Csiri, a boszorkány

Nagy Lantos Balázs mesekönyve engem a "Nulladik fejezet" első bekezdésével megvett kilóra...

A mesék egy kislányról szólnak, aki boszorkány lesz, de esze ágában sincs gonosznak lenni, sőt inkább segít az erdő lakóin. Újraíródik pl. Jancsi és Juliska amúgy tisztára horrorisztikus története, megismerkedhetünk Hód Hümérrel akinek a történet végére rendbejön a házassága, és Hippokratosszal, a néma hangyával.

Megtudjuk, hogy illik előre köszönni, bemutatkozni; és hogy a boszorkányseprűket naponta sétáltatni kell, utazni rajtuk pedig csakis a biztonsági övet becsatolva lehet. Mindezt kiegészítve némi humorral (abszolut kedvencünk a kolléganőmmel: "(Cin Cin Mici) Olyan idős ugyanis, hogy tudomásom szerint orvos helyett régészhez jár.") és Füzesi Zsuzsa klasszikusan kedves, vidám rajzaival.


"Nulladik fejezet,
amit a tudatlan felnőttek előszónak hívnak

A bajok akkor kezdődtek, amikor a vasorrú bába nyugdíjba ment. Hiába kérték a meseírók, hogy ne tegye, nem volt hajlandó tovább maradni. Nem is csoda, hiszen ő már a Grimm testvérek idején is öreg volt, és azóta is becsületesen elvégezte a munkáját, ami nagy szó, mert ilyen hosszú ideig egyfolytában gonosznak lenni, bizony nagyon fárasztó. Ha legalább megbecsülték volna érte! De nem. Azt már megszokta, hogy senki sem szereti, de hajlott korára igazán tekintettel lehettek volna. Hiszen az már mégiscsak tiszteletlenség Jancsitól és Juliskától, hogy rendszeresen bedugták őt a sütőbe.

Így hát a vasorrú bába összecsomagolta a holmiját és elindult nyugdíjba.

Most aztán főhetett a meseírók feje, hogy honnan szerezzenek új boszorkányt. Fel is adtak egy hirdetést, miszerint jó állapotban lévő mézeskalács házikóba vasorrú bábát keresnek. (...) A hirdetésre mindössze egyetlen képesítés nélküli kislány jelentkezett, annak se volt vasorra. Viszont rendkívül ügyesen tudta mondani, hogy csiribí. És azt is, hogy csiribá. No meg azt, hogy csiribú. És persze azt, hogy csiribiribimbiri. A "csiri" mindenesetre biztos volt. Így hát a meseírók felvették, és elnevezték Csirinek. Róla szól ez a könyv."

2 Megjegyzés:

krisz írta...

Igy elsőre nagyon aranyosnak tünik.Felirom ezt is a listára.Már van néhány könyv amit szeretnék beszerezni ha otthon leszünk.

óvónéni írta...

Jöttök majd haza? De jó!
Gondolom látogatóba, nem végleg.

Megjegyzés küldése