2009. december 5., szombat

Nincs Mikulás vol. 2.

Gyakran hazudok a gyerekeknek. (Például a héten képes voltam azt mondani Csibészkének és KarateKid-nek, hogy fiúk nem szoktak fiúkkal csókolózni. Sőt, összeházasodni sem.) Miért teszem? Mert hiszem, hogy ha egy gyermeket olyan információ birtokába juttatok, aminek feldolgozására még nem érett meg, az komoly problémát okozhat nála.

Sokan, sokszor bíráltak már emiatt. Rájuk szoktam gondolni Mikuláskor :) Azt hiszem, most épp a gyerek cipőjét biggyesztik ki az ablakba, pedig-pedig.


A Mikulásról és a rénszarvasról
1. Egyetlen fajta ismert rénszarvas sem tud repülni, de több mint 300 000 olyan élő organizmus létezik, amely még besorolásra vár, és bár ezek nagy része ízeltlábú vagy baktérium, emiatt mégsem zárhatjuk ki azt, hogy a Mikulás repülő rénszarvason közlekedik.
2. A Földön 2 milliárd (2 000 000 000) 18 éven aluli gyerek van. De minthogy a Mikulás nem törődik hindu, zsidó, buddhista vagy mohamedán gyerekekkel, így a munka a 15 %-ára csökken (378 millió). Háztartásonként 3,5 gyerekkel számolva ez 91,8 millió otthont jelent. Fel kell tételeznünk, hogy mindenhol akad legalább egy rendes gyerek.
3. A Mikulásnak, hála a különböző időzónáknak és a Föld forgásának (24 helyett) 31 óra áll rendelkezésére az ajándékok kihordására (ha feltételezzük, hogy keletről nyugatra halad, ami logikusnak tűnik). Ebből az következik, hogy 822,6 látogatást tesz másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy 0,001 másodperce van minden egyes háznál, hogy lepakoljon, beugorjon a kéményen, megtöltse a zoknikat, a többi ajándékot szétszórja a fa alatt, visszamásszon a kéményen keresztül és felpattanjon a szánra. Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó 98,1 millió otthon egyenletesen helyezkedik el a Föld felszínén (ami persze nem így van), akkor két ház között a távolság 1,2 km. A teljes út pedig 117 millió (117 000 000) km, nem számolva azokat a kitérőket, amiket még a Mikulásnak is meg kell ejtenie.
4. Ez azt jelenti, hogy a Mikulás szánja mintegy 1000 km/s sebességgel halad, a hangsebességnél 3000-szer gyorsabban (Egy hagyományos rénszarvas kb. 25 km-t tesz meg egy óra alatt, ha nagyon siet).
5. A szán rakománya egy újabb érdekes kérdés. Feltéve, hogy minden gyerek egy kb. 1 kilogrammos ajándékot kap (ami röhejesen kevés), akkor a Télapó szánja mintegy 321 300 kg-ot nyom. Nem számítva a Télapót. (Aki, ha tényleg minden otthonban megeszik egy kis édességet, mondjuk 2 szaloncukrot, akkor az út végére pontosan 2 943 000 kg-ot hízik, de ettől az apróságtól most eltekintünk.) Egy hagyományos rénszarvas max. 150 kg-ot képes elhúzni a földön. Még ha feltételezzük, hogy a repülő rénszarvas (lásd: első pont) tízszer ennyit képes elhúzni, akkor is minimum 214 200 kell ahhoz, hogy az egész szánt (Télapó nélkül) elhúzza. Ez a sok szarvas 353 430 tonnára növeli az egész pereputty súlyát. Csak összehasonlításképp jegyzem meg, hogy ez négyszer olyan nehéz, mint az Enterprise nukleáris meghajtású anyahajó.
 

6. Ha ez a 353 400 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán (a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A Télapót, akire eközben 297 500 N centrifugális erő hat, 120 kg-os Télapó esetén (ami nagyon kevés), 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához.

Mindettől függetlenül persze simán azt hazudtam tegnap Rozálnak, hogy amit ő a Mikulás-szakáll tartómadzagjának vélt, az valójában a sapka kötője. Pedig igaza volt.


3 Megjegyzés:

Krisztallit írta...

A lányom (5 éves) tisztában van vele, hogy akikkel ő találkozik - óvodában, úton-útfélen- azok csak beöltözött Mikulások. Aztán e mellé még mindig megfér a fejében, hogy van a láthatatlan Télapó is, aki az igazi és egyetlen. Ezt ő a saját tapasztalataiból és szülői misztikumőrzésből rakta össze.

Nyafkamacska írta...

És akkor most ne tegyem ki a csizmámat az ablakba? :-(

óvónéni írta...

Nyafka, ha úgy érzed, hogy jó voltál, és elhiszed, hogy a Mikulás létezik, akkor biztosan kapsz ajándékot :)
Krisztallit: nálunk is az 5 évesek (DDD, Pó), és a korához képest nagyon érett Rozál gondolják úgy, hogy nem az igazi Mikulás járt az oviban. De a mesetudatuk még elhiteti velük, hogy az igazi is létezik.

Megjegyzés küldése