2009. szeptember 23., szerda

Mese

Bevittem az oviba a napostáblát, amit nyáron készítettem. Kippkopp és Tipptopp látható rajta, miközben leveleken vitorláznak a föld felé. És ott vannak a Kipikopik is. (Majd teszek fel fotót.)

Fel voltam készülve lelkileg a korán kelő gyerekek "Anyu, néééézd!" kiáltásaira útközben. De ami ma reggel történt, az minden képzeletemet felülmúlta. Kortól és nemtől függetlenül bámulták a járókelők a mesejelenetet. Még a szokásos "Ezerér' a divatos felsőket!" mantra is abbamaradt a Népliget aluljárójában. Csak nézték az emberek a képet, arcukon mosollyal, szemükben nosztalgikus csillogással. Sokan ismeretlenül is rámköszöntek, mondtak egy-két kedves szót, dicsérték a munkámat. Megköszönték a pillanatot, hogy egy kicsit újra gyerekek lehettek.

Ennyire hiányzik a felnőttek életéből a mese? Nálam nem telik el nap anélkül, hogy ne olvasnék mesét. Persze nem (csak) az óvodai mesékre gondolok, hanem a felnőtteknek szólókra (egyesek regénynek nevezik :) ) Jól esik letenni a gondjaimat, és - ha csak egy rövid időre is - egy másik világ részesévé válni. Sokkal könnyebb utána megoldani a valós problémákat, felállítani a fontossági sorrendet az ezer elintéznivaló között.

Miért nem olvas mindenki minden nap mesét?...

3 Megjegyzés:

Nyafkamacska írta...

A kérdés jó!
Talán mert mesét olvasni gyerekes dolog. Mi meg olyan fene nagyra tudunk lenni azzal, hogy fontos, felelősségtudó felnőttek vagyunk :-(

óvónéni írta...

Nem hinném, hogy attól lesz valaki fontos és felelősségtudó felnőtt, hogy nem vesz könyvet a kezébe :(
Egyáltalán nem érzem cikinek, hogy Egri csillagokat vagy Kőszívű ember fiait olvasok esténként. De még a Narniát, a Gergős könyveket meg a Harry Pottert sem.
Kár, hogy ezt kevesen gondolják/gondoljuk így.

krisz írta...

Én is nagyon szeretem a meséket!Szerintem egyáltalán nem gáz "felnőttként" is mesét olvasni.És vannak olyan mesés könyvek amik a felnőttekhez is szólnak.Pl Michael Ende könyvei.És ami még külön jó a gyerekkönyvekben hogy olyan szépen vannak illusztrálva!!!

Megjegyzés küldése